”Kokoontumisia on paljon vähemmän ja tuntuu, että kaikki ovat kuin tuuliajolla.”
1.11.2023
Yhteisöllisyys puuttuu kokonaan, korvaavien tilojen löytäminen ja varaaminen vie aikaa, rahaa ja voimavaroja, toimintaa on aiempaa vähemmän ja tulevaisuus huolettaa hyvinkääläisiä hyvinvointia ja terveyttä edistäviä yhdistyksiä ja vapaaehtoistoimijoita.
Yhteenveto lokakuussa 2023 toteutetun ylimääräisen kyselyn tuloksista
Onnensillan tulipalo (1.1.2023) ja siitä aiheutunut Onnensillan yhteisten tilojen puute on hyvinkääläisten yhdistystoimijoiden ja vapaaehtoisten mukaan aiheuttanut vakavia haittoja Hyvinkään sosiaali- ja terveysalan hyvinvointia ja terveyttä edistäville yhdistyksille ja vapaaehtoistoiminnalle sekä toimintaan osallistuville ikäihmisille, pitkäaikaissairaille ja vammaisille. Hyvinkään Yhdistykset ry toteutti lokakuussa 2023 ylimääräisen kyselyn poikkeusajan vaikutuksista, kyselyihin vastasi 80 yhdistystoimijaa ja 33 vapaaehtoista. Alla kyselyiden vastauksista koostetut keskeisimmät huomiot. Suorat lainaukset avoimista vastauksista ovat kursivoituina tekstissä. Myös otsikon ensimmäinen lause on suora lainaus avoimesta vastauksesta.
Yhdistystoimijoille suunnattu kysely
Onnensillan tilojen ja toiminnan hajautuminen eri paikkoihin ympäri kaupunkia on vaikuttanut joko negatiivisesti tai jokseenkin negatiivisesti (92,2% vastaajista) yhdistysten toimintaan. Vain 3,9% vastaajista koki muutoksella olleen positiivisia vaikutuksia ja 3,9% vastaajista koki, ettei muutoksella ollut vaikutusta yhdistyksen toimintaan suuntaan tai toiseen.
- ”Kun toimintoja on siellä ja täällä, tilanne vaikuttaa sekavalta, eikä tee mieli osallistua mihinkään.”
- ”Se tuntuu siltä kuin olisi matto vedetty jalkojen alta.”
Suurin negatiivinen vaikutus (negatiivinen/jokseenkin negatiivinen vaikutus) on aiheutunut yhteisen kohtaamispaikan ja yhteisökahvilan puutteesta (89,9% vastaajista).
- ”Suurin ongelma on yhteisöllisyyden, kahvilan ja säilytystilojen puute.”
- ”Moni kaipaa yhteisiä tiloja, jonne voi kokoontua ennen ryhmää ja ryhmän jälkeen keskustelemaan, vaikka kahvikupin ääreen. Kokoontumispaikka on matalan kynnyksen paikka, jonne voi poiketa myös ihan muuten vaan kuulumatta mihinkään ryhmään.”
Tilojen ja toiminnan hajautuminen on vaikuttanut negatiivisesti/jokseenkin negatiivisesti soveltuvien tilojen löytämiseen (89,6% vastaajista) ja yhdistysten tai ryhmän kokoontumisten organisointiin (88,6% vastaajista). Etenkin ilta-aikaan käytettävissä olevia tiloja on ollut hankala löytää. Moni vertaisryhmä kokoontuu juuri ilta-aikaan eikä päiväkäytössä olevista korvaavista tiloista ole ollut heille apua. Moni yhdistystoimija kertoi työmäärän lisääntyneen olennaisesti, kun tiloja täytyy kysellä ja varailla monista eri paikoista ja mahdollisuus sähköisiin varausjärjestelmiin puuttuu. Moni yhdistys on joutunut turvautumaan maksullisiin tiloihin, mikä rasittaa jo entuudestaan pienillä budjeteilla toimivia yhdistyksiä. Myös säilytystilojen (yhdistyskaappien) puute nousi esiin lukuisissa avoimissa vastauksissa.
- ”Tilojen puute on johtanut yhdistyksessämme tapahtumien peruuntumiseen. Korvaavat tilat päivisin eivät auta meitä. Toimintamme tapahtuu lähes poikkeuksetta iltaisin tai viikonloppuisin ja korvaavat tilat eivät ole tarjonneet tähän ratkaisua.”
- ”Yhdistyksen kokoontumiset on jouduttu järjestämään jonkun jäsenen kotona, koska tilan varaaminen muualta on ollut vaikeaa ja epävarmaa. Yhteistä avointa toimintaa ei ole ollut.”
- ”Onnensillan tai sen korvaavien tilojen puuttuminen on vaikuttanut oleellisesti vertaisryhmiemme toimintaan. Korvaavia tiloja on ollut vaikeaa löytää ja hinnat korvaavilla tiloilla ovat olleet korkeita.”
- ”Esteettömien tilojen löytäminen vaikeaa.”
- ”Suuren hämmästyksen jälkeen, mahdottoman paljon soittelua eri paikkoihin, lukuisien ihmisten vaivaamista kerta toisensa jälkeen.”
- ”Meillä on 14 eri kerhoa, jotka tarvitsevat kokoontumispaikkoja. Näistä lähes kaikki ovat olleet Onnensillassa. Nyt on tosi vaikeaa löytää korvaavia paikkoja. Ja jos löytyy joitakin, jäsenten on vaikea löytää perille.”
- ”Kaipaan eniten sujuvaa yhteistyötä etenkin tilavarausten suhteen. Tilavaraus toimi erittäin hyvin. Tilojen varaaminen oli helppoa. Vastaus tuli todella nopeasti. Aina löytyi sopiva tila, jossa toimintoja pystyi järjestämään.”
- ”Kokoontumiset on nyt ripoteltu ympäri kaupunkia, tiloja on kyselty sieltä ja täältä. Osa on maksullisia, osa maksuttomia, keskitettyjen varausten tekeminen on vaikeaa.”
- ”Kulut ovat lisääntyneet ja paljon kulunut voimavaroja korvaavan tilan hankintaan.”
- ”Iso ongelma säilytystilojen puute. Roudaamista riittää.”
Muita negatiivisia/jokseenkin negatiivisia vaikutuksia raportoitiin tapaamisiin muiden yhdistystoimijoiden kanssa (83,8% vastaajista), osallistujien määrään (70,5% vastaajista) ja ryhmien kokoontumisten määrään (68,4% vastaajista).
- ”Tämä on vaikeaa, kun ei ole yhteistä tapaamistilaa missä saisi jutella ja kuulla yhteisistä asioista. Sitä jää kotiin yksin ihmettelemään.”
- ”Osa toiminnastamme on joutunut siirtymään maksullisiin tiloihin, joista meille tulee kuluja. Osa toiminnasta on kauempana keskustasta, joka selkeästi vähentää osallistujamääriä.”
Vastaajista vain kaksi kertoi, ettei yhdistys ole kokoontunut lainkaan syyskaudella 2023. Muut vastaajat kertoivat kokoontuvansa harvennetusti, osa kertoi osan yhdistyksen ryhmistä olevan kokonaan tauolla, osa on hankkinut väliaikaiset tilat muualta, osa kertoi käyttävänsä maksullisia tiloja tai on kokoontunut jonkun toimijan kotona Onnensillan tilojen puuttuessa.
- ”Osa toiminnoistamme on saatu tilapäisiin tiloihin, ei kaikkia, osa ei syksyllä kokoonnu laisinkaan. Kolme ryhmää kokoontuu vuokratussa eli maksullisessa tilassa.”
- ”Yhdistyksen kokoontumiset on jouduttu järjestämään jonkun jäsenen kotona, koska tilan varaaminen muualta on ollut vaikeaa ja epävarmaa. Yhteistä avointa toimintaa ei ole ollut.”
- ”Ryhmäläiset ovat löytäneet paikan, mutta vierauden ja tilapäisyyden tunne on läsnä.”
Poikkeustilanteella oli negatiivisia vaikutuksia myös yhdistyksen viestintään (mm. Onnensillan ilmoitustaulujen puute) (70% vastaajista), tiedonkulkuun (65,4% vastaajista) ja henkilökunnalta saatuun arjen tukeen (henkilökunnan tuki hankalammin saavutettavissa) (58,9% vastaajista).
Onnensillan yhteisten tilojen puute oli vastaajien avoimien vastausten mukaan vaikuttanut negatiivisesti erityisesti yhteisöllisyyden kokemukseen ja tärkeänä pidettyyn yhteishenkeen. Myös yksinäisyyden kokemuksen lisääntyminen mainittiin useissa vastauksissa.
- ”Yhteishenki hajoaa.”
- ”Me yhdessä -henki puuttuu kokonaan, kun emme ole saman katon alla. Todella huoli löydämmekö enää toisiamme.”
- ”Yhteisöllisyys ja mahdollisuus monipuoliseen harrastamiseen on heikentynyt ja vähentynyt. Vielä kun kelit huononee, joutuu liukkaalla ja pimeässä ramppaamaan osoitteesta toiseen. Avoimen kahvilan puute on etenkin yksinäisille ja ikääntyneille ylipäätään iso ongelma.”
- ”Me henki=todella tärkeä, joka puuttuu nyt kun olemme erillään.”
- ”Yksinäisyys yllätti.”
Huolenaiheina yhdistystoimijoilla oli ihmisten jääminen kokonaan kotiin ja pois toiminnasta sekä yksinäisyyden lisääntyminen kohderyhmässä.
- ”Vertaisryhmiin/jäseniltoihin osallistuvien kynnys on nyt korkea, koska tuttuja Onnensillan tiloja ei ole ollut käytössä. Toiminta taantunut kovin paljon osallistujien aktiivisuuden puutteesta.”
- ”Puuttuu kokoontumistila, joka tuo mukanaan eriytymisen. Henkilöt putoavat yksinäisyyteen. Siitä seuraa terveysongelmia.”
- ”Kyse on ikäihmisistä. Mikäli paikat vaihtuvat ja/tai ovat vaikeasti tavoitettavissa, osa ihmisistä jää vääjäämättä pois, joko siksi, että ei muisteta minne nyt pitäisi mennä tai ei edes tiedetä missä paikka sijaitsee.”
- ”Saadaanko ns. vakikävijöitä enää mukaan aktiiviseen toimintaan. Yhteisöllisyys kadoksissa. Toisten tapaaminen estää yksinäisyyttä. Kasvokkain kohtaaminen on yhdistystoimijoiden voimavara.”
- ”Puuttuu se yhteinen paikka, jonne voi ohjata ihmisiä. Esim. meidän toiminnassamme tietyssä elämänvaiheessa korostuu yksinäisyyden kokeminen. Näitä ihmisiä ohjaamme Onnensillan avoimeen toimintaan. Monelle Onnensilta on se "kotipesä" johon voi mennä matalalla kynnyksellä.”
- ”Onnensillan kerhotilojen puuttuminen hankaloittaa kerhotoimintaa suuresti. Tästä johtuen monet joutuvat lopettamaan harrastustoiminnan, mikä aiheuttaa yksinäisyyttä ja mielenterveysongelmia.”
Suurta huolta yhdistystoimijoille on aiheuttanut koko vuoden kestänyt epävarmuus ja pitkittynyt odotus uusien, korvaavien tilojen varmistumisesta.
- ”Epävarmuus tiloista ja toiminnan jatkumisesta kaikkinensa vei iloa ja söi hermoja. Ja aikaa ja rahaakin tilapäisratkaisujen löytämisessä.”
- ”Toivomme, että tieto tiloista saataisiin mahdollisimman pian. Koko kevään suunnittelu on pitkälti kiinni siitä, että tiedämme missä toimintaamme järjestetään keväällä 2024. Suunnitelmat ja varaukset pitäisi tehdä NYT.”
- ”Huoli ihmistä kasvaa ratkaisun viipyessä. Auttaisi, jos tietäisimme, että uusi tila on olemassa. Jokainen ymmärtää, että remontti ja muutto vaatii aikaa. Tieto auttaisi. Osa oli vasta uskaltautunut ulos kotoaan koronan jälkeen ja nyt tämä.”
- ”Epävarmuudella tulevasta on henkisesti raskas vaikutus.”
Vapaaehtoisille suunnattu kysely
Onnensillan yhteisen tilojen puute on vaikuttanut negatiivisesti myös vapaaehtoisten toimintaan. Vastaajista 87,8% koki negatiivisia tai jokseenkin negatiivisia vaikutuksia hajallaan olevasta toiminnasta.
Vastaajista seitsemän ei ollut lainkaan toiminut vapaaehtoistehtävissä syyskaudella 2023. Syynä tähän mainittiin mm. kahvilatoiminnan ja tukikohdan puute.
- ”Toiminnat on olleet hajallaan, ei oikein tiedä missä on mitäkin, kun tukikohta puuttuu.”
- ”Ei ole ollut kahvilatoimintaa nyt lainkaan. Olin siinä ringissä keväällä vielä.”
Kaikki vastaajat nimesivät yhteisen kohtaamispaikan ja kahvilatoiminnan puutteen negatiiviseksi tai jokseenkin negatiiviseksi vaikutukseksi vapaaehtoistoimintaan. Poikkeustilanne vaikutti negatiivisesti/jokseenkin negatiivisesti myös tapaamisiin muiden vapaaehtoisten kanssa (87,1% vastaajista), hyvinvointiin ja jaksamiseen vapaaehtoisena (81,3% vastaajista), vapaaehtoistoiminnan tuen savutettavuuteen (henkilökunnan tuki) (81,3% vastaajista), vapaaehtoistoiminnan toteuttamiseen (78,1% vastaajista), tiedonkulkuun (77,4% vastaajista), sekä vapaaehtoistoiminnan mielekkyyteen (74,2% vastaajista).
- ”Vapaaehtoistoiminta kahvilavuoroissa toi iloa ja virkistystä elämään monella tapaa. Nyt ei ole mitään kivaa!”
- ”Kaipaan kohtaamisia toisten toimijoiden kanssa. Siinä vaihdetaan kuulumiset ja pientä tietoa, ollaan kärryillä, mitä on ns. meneillään. Tavataan hlökuntaa säännöllisesti ja voidaan keskustella asioista jo alkuvaiheessa.”
- ”Oli hyvä yhteinen olohuone tulla lukemaan lehtiä, kahvittelemaan, hakemaan juttuseuraa, keskustella ohjaajien kanssa tai toisten kävijöiden. Mitä nyt?”
Huolta vapaaehtoistoimijoissa herätti Onnensillan kävijät ja etenkin yhteisökahvilassa käyneet ihmiset.
- ”---Valtava huoli niistä kävijöistä, joita ei näe. Jotka eivät ehkä kuulu mihinkään yhdistykseen, poikkesivat yhteisökahvilassa. Kahvikupin ohella saivat seuraa, saivat lukea lehdet ja saivat yhteisön ympärilleen, tunteen kuulumisesta johonkin, eli en ole yksin. Voin tulla uudelleen, saan tulla ja vaikka vain istua. Samalla tuli myös fyysistä liikuntaa, kun tuli lähdettyä kotoa.”
- ”Monet yksinäiset jää kotia yksinäisyyteen. Liikunnan vähentyminen, kun kiva lenkki Onnariin puuttuu. Vapaaehtoisten työn arvostus.”
Vapaaehtoiset kaipasivat Onnensiltaa monesta eri näkökulmasta.
- ”Kahvilaa ja toimintaa samassa paikassa, joissa paljon kohtaamisia. Henkilökunnan kohtaamisia silloin kun asiaa, myös silloin kun ei erityistä asiaa edes ole. Tiedon saantia ja tiedon välittämistä. Paikka, johon on tervetullut juuri omana itsenä. Juttuseuraa ja kuuntelijaa. Välittämistä vuorovaikutteisesti.”
- ”Kohtaamisia, kahvilatoimintaa, ihan kaikkea olen kaivannut! Henkilökunta on ollut superihana tämän epätietoisuuden keskellä!”
- ”Kaipaan paljon sitä, että näkisin muitakin Onnensillan kävijöitä. Nyt ympyräni ovat hyvin suppeat. Kahvilatoimintaa, jossa sai rupatella kaikenlaisten henkilöiden kanssa. Mielenpiteenvaihtoa olen kovin kaivannut.”
- ”Kohtaamiset tuttujen ja puolituttujen kanssa. Yhteisökahvila, jossa ilo työskennellä ja käydä asiakkaana. Edullinen hinta ja aina seuraa. Henkilökunnan tuki pienissä ja isoissa asioissa. Tilojen varaamisen helppous.--- Säilytystilat.”